[ Τελευταία Νέα ] << >>
(1/3) 4/27/12
Σεμινάρια για γονείς 2012 περισσότερα
(2/3) 3/1/12
Αν το παιδί σας θα φοιτήσει στην πρώτη τάξη ελέγξτε τη σχολική του ετοιμότητα και προλάβετε δυσμενείς εξελίξεις στην εξέλιξη του γραπτού λόγου. περισσότερα
(3/3) 2/9/12
Μετρήστε τη φωνή σας και αυξήστε τις δυνατότητές της. Η συνεργασία του Ινστιτούτου "λόγος" με τη Ρινολογική Ομάδα Αθηνών διασφαλίζει υψηλού επιπέδου φωνιατρική εκτίμηση και θεραπεία. περισσότερα

ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΒΡΑΧΝΑΔΑ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Ανήκετε στους «επαγγελματίες χρήστες φωνής». Ανήκετε δηλαδή σε μία επαγγελματική ομάδα όπως και οι δημοσιογράφοι, οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, οι πωλητές στις υπαίθριες αγορές, που χρησιμοποιείτε τη φωνή σας κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας. Υπάρχουν παθήσεις των φωνητικών χορδών που εμφανίζονται συχνότερα στους επαγγελματίες χρήστες φωνής αλλά και τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φροντίζετε τη φωνή σας.

Τι είναι η φωνή και πως παράγεται;

Η φωνή παράγεται από τις φωνητικές χορδές που βρίσκονται μέσα στο λάρυγγα. Κατά την εκπνοή οι χορδές ταλαντώνονται και παράγουν έναν ήχο, τη φωνή, η οποία τροποποιείται σε φθόγγους και ομιλία από τα όργανα της άρθρωσης στη στοματική κοιλότητα.

Γιατί δεν έχουμε όλοι φωνή με τις ίδιες δυνατότητες;

Κάθε λάρυγγας έχει κατασκευαστικούς περιορισμούς που οριοθετούν τη λειτουργία του. Έτσι, δεν μπορούμε όλοι να αυξομειώνουμε το ύψος και την ένταση της φωνής μας, όπως για παράδειγμα ένας τενόρος, όσο και αν ασκηθούμε. Τα ιδιαίτερα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου καθορίζουν όχι μόνο τις δυνατότητες αλλά και τη χροιά της φωνής που είναι διαφορετική και χαρακτηριστική για κάθε άνθρωπο.

Τι είναι η υπερκινητική δυσφωνία;

Είναι αλλοίωση της ποιότητας της φωνής που προέρχεται από υπερβολική ή κακή χρήση των φωνητικών χορδών. Εάν για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός μιλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με δυνατή φωνή και σε ύψος που υπερβαίνει το ύψος που μπορούν οι φωνητικές του χορδές, εκ κατασκευής, να παράγουν με ευκολία, είναι πιθανόν να προκαλέσει κόπωση των φωνητικών χορδών. Επίσης η μυϊκή ένταση που προκαλεί στις χορδές η προσπάθεια να χρησιμοποιεί κάποιος τη φωνή του έξω από τα όριά της, μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή αλλοιώσεις στο επιθήλιο των φωνητικών χορδών όπως είναι τα κομβία (κάλοι) και οι πολύποδες. Τέτοιες αλλοιώσεις επηρεάζουν την κίνηση και τη σύγκλιση των φωνητικών χορδών με άμεσο ακουστικό αποτέλεσμα την αλλοίωση της φωνής. Μπορείτε να έχετε εικόνα της κίνησης των φωνητικών χορδών με κομβία ή με πολύποδες παρακολουθώντας τα ενδοσκοπικά βίντεο.

Τι πρέπει να κάνει όποιος παρατηρεί μία αλλοίωση στην φωνή του;

Μία αλλοίωση στην ποιότητα της φωνής μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και σύνθετους παράγοντες. Η κακή χρήση της φωνής είναι μία από τις αιτίες μιας λειτουργικής δυσφωνίας. Υπάρχουν όμως δυσφωνίες νευρολογικής ή ανατομικής αιτιολογίας, ή και ψυχογενείς. Εάν αντιληφθείτε κάποια αλλοίωση στη φωνή σας θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε έναν χειρούργο ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος θα εξετάσει το λάρυγγα και θα αποφανθεί για τα αίτια της δυσφωνίας και για την αντιμετώπισή της. Ο Θεραπευτής Λόγου και Ομιλίας επεμβαίνει μετά την ιατρική διάγνωση και εφόσον, όπως απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει αποκατασταθεί χειρουργικά η ανατομική κατάσταση του λάρυγγα. Η συνεργασία των δύο ειδικοτήτων είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της φωνής. >>περισσότερα.

*Ευχαριστούμε το “The center for Laryngeal and Voice Disorder at John Hopkins"  για την παραχώρηση των φωτογραφιών και των βίντεο.

Πως μπορεί κανείς να προλάβει τις παθήσεις των φωνητικών χορδών;

Οι ακόλουθοι κανόνες υγιεινής των φωνητικών χορδών μπορεί να ακολουθούνται:

  • μείωση στο ελάχιστο του καπνού και του αλκοόλ
  • όχι ανταγωνισμός του θορύβου του περιβάλλοντος όταν μιλάμε
  • μείωση του χρόνου ομιλίας στο τηλέφωνο
  • καθιέρωση χρόνου αφωνίας/ανάπαυσης των φωνητικών χορδών κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • εφύγρανση του περιβάλλοντος εργασίας/διαμονής
  • κατανάλωση πολλών μη καφεϊνούχων υγρών
  • εισπνοές ατμού για τη διατήρηση της υγρασίας των φωνητικών χορδών
  • αποφυγή ομιλίας σε περίοδο ασθένειας από φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
  • «προθέρμανση» και «αποθεραπεία» των φωνητικών χορδών πριν και μετά την επαγγελματική χρήση της φωνής αντίστοιχα.

Μάθετε περισσότερα για την αύξηση του δυναμικού της φωνής σας  και για τη φωνιατρική εξέταση στο Ινστιτούτου >> περισσότερα.

Οι επαγγελματίες χρήστες φωνής, και όχι μόνο, μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά τη φωνή τους ή ακόμα και να την ασκήσουν διευρύνοντας τα όρια που θέτει η κατασκευή του λάρυγγά τους.

 

Πίσω στις ερωτήσεις και απαντήσεις.